A volt szocialista országok kormányai költségvetési nyomásgyakorlásra számíthatnak Brüsszel részéről, ha nem tartják tiszteletben a bíróság függetlenségére vonatkozó szabályokat – jelentette ki Maroš Šefčovič (Smer) energiaunióért felelős uniós biztos hétfőn.

 

Az európai szocialisták EP-frakciójának egyetlen jelöltje az Európai Bizottság hamarosan megüresedő posztjára (csúcsjelölt) ezzel a kijelentéssel besorakozott a nyugat-európai országok által képviselt álláspont mögé, miszerint az uniós forrásokat csak bizonyos, Brüsszel által támasztott feltételek esetén meríthetnek a közép-kelet-európai országok. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a brüsszeli értelembe vett jogállamiság és a közös migrációs politika feltételeinek teljesítése esetén kapnának forrásokat.

 

Šefčovič fokozni akarja Varsóval és Budapesttel a párbeszédet a jogállamiság és alkotmányos változások kérdésében. A szocialista uniós biztos szerint a kelet-európai tagállamok arra számíthatnak, hogy a gazdagabb (értsd: nettó befizető) országok szigorúbb feltételeket diktálnak majd, vagyis összekapcsolják a finanszírozást az uniós normák tiszteletben tartásával.

 

 hirdetes_810x300  

„Ha az európai adógizetők pénzét akarja valaki elkölteni, akkor száz százalékos felügyeleti garanciára van szükség: független bíróságokra, önálló könyvvizsgálókra, független igazságszolgáltatási rendszerre, amely ellenőrzi, hogy pénz a megfelelő rendeltetési helyére kerül”

 

fogalmazott a szlovák uniós biztos. Kiemelte, biztos benne, hogy az egyik elengedhetetlen feltétel az Európai Ügyészség (EPPO) felügyeleti hatáskörének elfogadása lesz. Magyarország és Lengyelország azon öt ország közé tartozik, amely még nem fogadta el az EPPO fennhatóságát ezekben a kérdésekben. Az EPPO célja névleg az uniós forrásokat érintő csalások felderítése. Szlovákia és Románia (mindkettőben baloldali kormány van hatalmon) csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

Körkép.sk, reuters.com

Nyitókép: kitekinto.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!