Orkán erejű széllel és kiadós csapadékkal érheti el a portugál partokat a fokozatosan trópusi ciklonná szelídülő Leslie.

Hosszú ideje tévelyeg az Atlanti-óceánon a sokáig trópusi viharként, jelenleg 1-es kategóriájú hurrikánként tomboló Leslie, mely lassan élete végéhez közelít. Egyes előrejelzések szerint az Ibériai-félsziget fölött érhet véget pályafutása. Szombat éjjel, vasárnap hajnalban érkezhet meg a portugál partokhoz, de valószínűleg már nem hurrikánként.

 

Portugália felé közeledve ugyanis az egyre hidegebbé váló tengerfelszín miatt fokozatosan veszít erejéből, de trópusi ciklon jellegét megtartva orkán erejű szelet és kiadós csapadékot hozhat magával.

 

A szél erejére vonatkozó előrejelzésekben van némi bizonytalanság, körülbelül 120–150 km/h közötti széllökések várhatóak, de egyes előrejelzések 160 km/h feletti szelet is valószínűsítenek.

 

 hirdetes_810x300  

A csapadékösszeget tekintve egyes helyeken rövid idő alatt 80–90 milliméter csapadék is lehullhat, így nagy eséllyel alakulhatnak ki villámárvizek a térségben.

 

Ha az előrejelzések beigazolódnak, a jövő hét első napjaiban Leslie végleg feloszlik Spanyolország felett, így véget érhet szeptember 23-a óta tartó pályafutása.

 

Időkép

Nyitókép: Reuters

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!