A következő három évben jelentősen emelkedni fog a hulladéktárolási illeték nagysága Szlovákiában. Legalábbis ezt tartalmazza az a törvényjavaslat, mit a Solymos László (Most-Híd) vezette környezetvédelmi tárca terjeszt ma be a parlament elé.

 

A hulladéktárolási illeték nagysága a jelenlegi 5 euró/tonnáról a jövő évtől 2021-ig fokozatosa 11 euró/tonnára fog emelkedni, ami több mint 50 százalékos drágulást jelent.

 

Az illeték nagysága az adott településen zajló hulladékszelektálás mértékétől is függ. Ez Szlovákiában még gyerekcipőben jár, a minisztérium épp a nem szelektált háztartási hulladék költségeinek növelésével akarja ösztönözni a hatékonyabb újrahasznosítást.

 

 hirdetes_300x300  

Az illeték például a teljesen szelektálatlan háztartási hulladék esetében 33 euróra is nőhet. Jelenleg Szlovákiában a legalacsonyabb a hulladéktárolási illeték nagysága, miközben nálunk a legalacsonyabb az újrahasznosított vagy komposztált háztartási hulladék aránya. Az ilyen módon is kezelhető szemét két harmada Szlovákiában a telepeken köt ki, miközben az uniós átlag 28 százalék körül mozog.

 

Csehországban az illeték háromszorosára emelésével a korábbi 68 százalékról 54 százalékra csökkent a hulladéktárolási igény, vagyis nagyjából ötödével csökkent szelektálatnal hulladék mennyisége.

 

Az illeték emelése természetesen megmutatkozik majd a települések által kivetett hulladékgazdálkodási adón is. A témában bővebben alábbi cikkünkben tájékozódhat.

 

Szemét ügy: Keveset szelektálunk, a szaktárca agytrösztjei szerint tovább kell emelni a díjakat

 

HNonline.sk

Nyitókép: Hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!