Az SaS képviselői ma benyújtották a a parlamentbe a szociális biztosításról szóló törvény módosítását. A tervezet szerint az emberek már 60 évesen nyugdíjba mehetnének, a nyugdíjuk összege viszont arányosan csökkenne.

 

Választási lehetőség

 

 „A dolgozók így eldönthetik, hogy szeretnének-e tovább dolgozni, és így rövidebb ideig kapni a magasabb nyugdíjat, vagy hosszabb ideig szedni, de kevesebbet“

 

javasolják a liberálisok.

 hirdetes_300x300  

 

Egyben figyelmeztetnek arra is, hogy 2038-ban a nyugdíjkorhatár eléri a 65 éves kort, ami azt jelentené, hogy az öregségi nyugdíjat legkorábban az érintett 63 éves korában lehetne megítélni.

 

A korkedvezményes nyugdíj korábbi lehetősége az SaS szerint az egyes munkakörökben dolgozók túlzott munkaköri megterhelését előzné meg.

 

Változna az együttható

 

„A törvénytervezet költségvetésileg közel nullszaldós,“ állítják a liberálisok. A törvénymódosítás után is érvényben maradna a jelenlegi állapot, miszerint minden 30 nappal, amennyivel valaki korábban megy nyugdíjba, 0,5 százalékkal csökken a korkedvezményes nyugdíj összege.

 

„Amennyiben rendelkezésre fognak állni a szükséges adatok, a későbbiekben meg lehet majd változtatni az együtthatót oly módon, hogy a korkedvezményes nyugdíj igénylése költségvetésileg neutrális legyen,“

 

– magyarázza az SaS.

 

Maradna továbbá a korkedvezményes nyugdíj megítélésének az a feltétele is, hogy összegének legkevesebb a létminimum 1,2 szeresének kell lennie.

 

Nyitókép és forrás: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!