Mióta Jaroslav Rezník vezeti az RTVS-t, azóta 120 százalékkal nőtt meg az SNS-es hírek száma a közrádió híradásában. 

 

Mindez a Newton Media elemzéséből derül ki, amely rámutatott, hogy a kormánypártokról szóló hírek száma megnőtt Rezník vezetése alatt. A Newton Media elemzésében nem tett különbséget a hírek tartalmát illetően, csupán mennyiségüket vizsgálta.

 

Az SNS térnövekedése a közmédia 1-es csatornáján is észrevehető volt a híradóban. Az elemzésben összehasonlításra került, hogy az egyes magánkézben lévő csatornáknál mennyivel kap több teret az SNS mióta Rezník átvette a közmédia irányítását.

 

 hirdetes_810x300  
forrás: dennikn.sk

 

Az, hogy Rezník valamilyen módon favorizálja a szlovák nemzetieket, már akkor is érezhető volt, mikor még a TASR hírügynökséget vezette. Az SNS és Andrej Danko a 2016-os választások előtt – parlamenten kívüli pártként – akkor is teret kapott a TASR-ben, ha csak valamilyen kisebb volumenű esemény kapcsolódott hozzájuk.

 

A Transparency International 2015-ben például felhívta rá a figyelmet, hogy a TASR-en olyan hírek is megjelentek Dankoról, hogy miként emlékszik meg Mindenszentekkor, vagy hogy miként ünnepli a Húsvétot.

 

A következő grafikonon az látszik, hogy a kormánypártok milyen súlyban kaptak szerepet az egyes híradókban Rezník első RTVS-es évében:

 

forrás: dennikn.sk

 

dennikn.sk

Nyitókép: dennikn.sk/Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!