Andrej Kiska köztársasági elnök kézhez kapta a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) jelentését a kelet-szlovákiai szervezett bűnözésről, amelyet az államfő még Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után kért tőlük.

 

Kiska a Denník N blogjában maga számolt be a jelentésről, amely elmondása szerint konkrét cégeket és személyeket nevez meg, akik részt vettek az agrártámogatások szervezett elcsalásában.

 

„Egy többoldalas, nagy részletességű dokumentum volt, amilyet nem mindennap kapok kézhez”

 

fogalmazott az elnök. Hozzátette, hogy a titkosszolgálatok által leírt információk és bizonyítékok ellenére a hatóságok tétlenek maradtak Kelet-Szlovákiában, sőt, a csalásokat a rendőrség, az ügyészség és a politika legmagasabb köreiben segítették fedezni.

 hirdetes_400x285  

 

„A dokumentum az elmúlt évtizedben minden évről tartalmazott információkat arról, hogyan történnek az agrártámogatásokkal és a telkekkel összefüggő csalások. Konkrét neveket is felsorol, főleg Kelet-Szlovákiából, szlovákokat és olaszokat egyaránt. A jelentés összegeket is tartalmaz, illetve olyan cégek neveit, akik hatalmas összegű csalással gyanúsíthatóak. Több tízmillió euróról beszélünk, amelyeket jogtalanul kaptak meg és amely összegek bizonyos emberek zsebében landolt. A dokumentum tartalmazza azt is, ki, hol és kivel vett részt ezekben az ügyekben”

 

írja az elnök. Szerinte egyetlen ésszerű magyarázat létezik. Amennyiben a kapott információk igazak, akkor az érintetteket az állami szinten működő maffia fedezte, rendőrök, politikusok, akik szándékosan nem vizsgálták ki a csalásokat. A rendőrség vezetésének is védenie kellett őket, mert ők is megkapták ezt a jelentés a SIS-től, és persze tudnia kellett a csalásokról a belügyminisztériumnak és a kormányhivatalnak is, ez utóbbiban ugyanis ketten is dolgoztak, akik közvetlenül kötődtek a kelet-szlovákiai agrármaffiához.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!