Nagy mennyiségű pénzérmét, fegyvereket, használati tárgyak maradványait tárták fel a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum régészei az érdi Duna-parton.

Egy hobbirégész kereste meg nemrégiben azzal a múzeumot, hogy az érdi Duna-szakaszon, a folyómeder időlegesen kiszáradt részében talált egy réginek tűnő kolompot – mondta Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója az MTI-nek.

 

A múzeum szakemberei megvizsgálták a leletet, és megállapították, hogy a Sárkányölő Szent György-ábrázolással ellátott kolomp a 18. század elejéről származhat. A Kakukk-hegy természetvédelmi övezetéhez közeli helyszínen a FMC régészei már a kutatás első napján több mint ezer pénzérmét tártak fel: a magyar pénzek mellett németországi és németalföldi érmék is előkerültek.

 

Az igazgató megjegyezte, érdekes, hogy a leletek közül hiányoznak a balkáni pénzek, viszont akad az anyagban a Pápai Államban vert, ritkaságszámba menő példány. A legújabb egy 1745-ös, Mária Terézia korabeli pénzérme, amely ugyancsak arra utal, hogy a hajó a 18. század közepén süllyedhetett el a Dunában – mondta Gulyás Gábor.

 hirdetes_810x300  

 

A pénzérmék mellett főként kézifegyverek – tőrök, lándzsák, kardok –, ágyúgolyók és használati tárgyak kerültek elő eddig.

 

Hajózáshoz használt eszközök maradványai az érdi Duna-parton 2018. október 24-én
(Fotó: MTI/Mónus Márton), forrás: hirado.hu

 

(Fotó: MTI/Mónus Márton), forrás: hirado.hu

 

(Fotó: MTI/Mónus Márton), forrás: hirado.hu

 

hirado.hu

Nyitókép: hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!