Donald Trump amerikai elnök a múltban a csehszlovák kommunista titkosszolgálat (StB) célkeresztjében állt. Az StB külön aktát vezetett róla, melyben a családjáról, vállalkozásairól és az amerikai hatalmi körökkel való kapcsolatáról is gyűjtöttek információkat. Az StB-nek egyenesen Trump családjától voltak információi, és tudtak arról is, hogy elnöki ambíciói vannak. Minderről a Respekt című cseh hetilap számol be mai számában, a cikk a brit The Guardian-nel való együttműködésük eredménye.

 

A Respekt szerint az StB Trump első felesége, a csehszlovák származású Ivana Zelníčková miatt érdeklődött a jelenlegi amerikai elnök iránt, akivel 1978-ban házasodtak össze.

 

A kommunista titkosszolgálatot Ivana apja tájékoztatta rendszeresen a család legbelső ügyeiről is, aki évente többször látogatta lányát Amerikában. Az StB tudta például azt is, milyen nevelőnője van Trump első fiának, milyen vállalkozásokat vezet, és milyen kapcsolatban áll a republikánusokkal vagy a demokratákkal. A Respekt cikke szerint Trump már 1986-ban elkezdte tervezni, hogy az USA elnöke lesz, mégpedig független színekben, habár úgy a republikánusok, mint a demokraták igyekeztek megszerezni őt.

 

 hirdetes_300x300  

Vlastimil Daněk, az StB akkori járási vezetője a Respekt hetilapnak elismerte, hogy Trumpot „oldották.“ „Tudtuk, hogy Trump befolyásos. Azt hangoztatta, hogy egyszer az USA elnöke lesz, így hát igyekeztünk minél több dolgot megtudni róla. De többet nem mondhatok, nem akarok magamnak problémát“ mondta  Daněk.

 

A hetilap szerint nem kizárt, hogy Trumpot a szovjet KGB is figyelte.

 

ČTK/Körkép.sk

Nyitókép: deccanchronicle.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!