Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából érdekes felmérést készített a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete és partnerei.

 

Cseheket, szlovákokat és magyarokat kérdeztek az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásáról, Csehszlovákia megalakulásáról és annak nemzetégi politikájáról.

 

Csehszlovákia megalakulását érthető okokból másként látják a magyarok, mint a csehek és a szlovákok. Míg utóbbiak számára ez az önálló állam megalakulását jelentette, addig a magyarok Csehszlovákai létrejöttét a trianoni tragédia következményeként értékelik, melynem következtében többségi nemzetből etnikai kisebbségbe kerültek.

 

 hirdetes_300x300  

A magyarok is megosztottak

 

A felmérés érdekessége, ahogy arról a kutatást végző Zora Bútorová (IVO) szociológis beszámol, hogy a magyarok körében rákérdezett a válaszadók politikai beállítottságára is.

 

Ebből adódóan elmondható, hogy míg a Most-Hídra szavazó magyarok többsége a monarchia felbomlását helyénvalónak tartja, addig az MKP szavazóinak többsége ezt negatívan látja és szerintük nem volt jó döntés.

 

Íme a felmérés kérdései és a válaszok:

 

Táblázat forrása: DenníkN (Zora Bútorová, IVO) – https://dennikn.sk/1275320/ako-sa-po-storoci-verejnost-pozera-na-prvu-csr/?ref=mpm

 

Összességében elmondható, hogy a válaszadó magyarok 47 százaléka szerint hiba volt szétverni az Osztrák-Magyar Monarchiát, 40 százalékuk szerint nem volt hiba (ők a Most-Híd szavazók), 13 százalékuk pedig nem tudott véleményt mondani.

 

Most-Hídra szavazó magyarok: Nem volt hiba a Monarchia szétverése

 

Elmondható tehát, hogy Osztrák-Magyar Monarchia szétverésének kérdése megosztja a felvidéki magyarokat. 47 százalékuk szerint ez hiba volt, 40 százalékuk szerint nem volt hiba.

 

Az egyik pozsonyi intézmény (Národné osvetové centrum) 2017-es felmérése alapján ugyanakkor a szlovákiai magyarok számára a trianoni szerződés az egyik legnegatívabb esemény a 20. században, mely a magyarságot sújtotta.

 

Körkép.sk

Nyitókép: mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.