Előre kitervelt módon azonnal megfojtották Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót, mihelyt október 2-án belépett Isztambulban hazája főkonzulátusára – közölte szerdán írásos nyilatkozatában az isztambuli főügyészség.

 

Mint írták: Hasogdzsi holttestét – szintén az előre kitervelt módon – a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették. A főügyészség azután adott ki közleményt, hogy a Hasogdzsi-ügyet illetően eljáró szaúdi főügyész, Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szerdán háromnapos isztambuli tartózkodása végére ért. A szaúdi főügyész ez idő alatt megbeszéléséket folytatott isztambuli kollégájával, Irfan Fidannal, valamint felkereste a gyilkosság helyszínét, a szaúdi főkonzulátust, illetve ellátogatott szerda hajnalban a török hírszerzés isztambuli regionális igazgatóságára is.

 

A török főügyészség szerdai nyilatkozatában hangsúlyozta: a török és a szaúdi hatóságok egyetértettek abban, hogy az eset alapos kivizsgálását követően minden részletet nyilvánosságra kell hozni, a végrehajtókat és a megrendelőket pedig bíróság elé kell állítani. A közlemény egyúttal aláhúzta: a főügyészek találkozói „az igazság felfedését célzó, jó szándékú erőfeszítések ellenére” konkrét eredményt nem hoztak.

 

 hirdetes_300x300  

A török kapcsolat

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden újságíróknak azt nyilatkozta, hogy az isztambuli főügyész hétfőn felajánlotta szaúdi kollégájának az ügy Szaúdi-Arábiában letartóztatott 18 gyanúsítottjának törökországi felelősségre vonását, miután az incidens Isztambulban történt. Erdogan azt is elmondta: Fidan egyúttal megkérdezte al-Muadzsibtól, hogy ki küldte Isztambulba a gyilkosság napján, október 2-án a végrehajtókat, valamint, hogy mégis ki az az állítólagos „helyi kapcsolat”, akinek a szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi holttestét átadták.

 

Az isztambuli főügyészség közleményében megerősítette, hogy ezeket a kérdéseket tették fel a másik félnek. Hozzátették ugyanakkor: a szaúdi főügyész a kérdésekre kedden választ ígért, majd szerdán levelet küldött Fidan részére, amelyben meghívta őt és küldöttségét Szaúd-Arábiába. Al-Muadzsib írásában úgy fogalmazott: mindezen kérdésekre, továbbá a holttest hollétére a választ majd a Szaúd-Arábiában együttesen végzett kihallgatások eredményeként határozzák meg. Mindazonáltal al-Muadzsib nyomatékosította: a rijádi hatóságok hivatalosan nem tettek kijelentést az állítólagos „helyi kapcsolatot” illetően.

 

Szaúd-Arábia nem adja ki a gyanúsítottakat

 

Az isztambuli főügyészség „előre kitervelt és különös kegyetlenséggel végrehajtott szándékos emberölés” bűntette miatt már múlt pénteken kérelmezte a 18 gyanúsított kiadatását. Szombaton Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter azonban kijelentette, hogy a bűnrészes embereket Szaúd-Arábiában fogják bíróság elé állítani.

 

Miközben Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn egy isztambuli sajtótájékoztatón hasznosnak nevezte, hogy a török és a szaúdi főügyész megosztja egymással a két fél párhuzamosan folytatott vizsgálatainak információit, a Yeni Safak török kormányközeli napilap kedden arról írt, hogy bár al-Muadzsib a török hatóságok kezében lévő tárgyi bizonyítékok, hang- és videofelvételek átadását kérte a hétfői találkozó során, kérését visszautasították. Fidan csak a kihallgatott főkonzulátusi alkalmazottak vallomásait osztotta meg kollégájával – számolt be róla a Yeni Safak.

 

A napilap úgy értesült, hogy a szaúdi főügyész – a szaúdi külügyminiszterhez hasonlóan – leszögezte: a 18 gyanúsítottat Szaúd-Arábiában fogják bíróság elé állítani. Al-Muadzsib ugyanakkor megígérte, hogy Rijád „egészséges” eljárást folytat majd a gyanúsítottak ellen.

 

Hasogdzsi telefonja

 

Abdulkadir Selvi, a Hürriyet tekintélyes török napilap publicistája szerdán arról írt: ahelyett, hogy al-Muadzsib megosztotta volna a rendelkezésére álló információkat – egyebek között a 18 szaúdi gyanúsított vallomásait – tárgyalásai során egyre csak Hasogdzsi telefonjához akart hozzájutni. Ahhoz a készülékhez, amelyet Hasogdzsi a menyasszonyának adott, mielőtt belépett a külképviseletre, és amelyről a nő a török hatóságokat vőlegénye eltűnéséről értesítette. Az NTV török televízió szerdán arról számolt be, hogy a török főügyészség a telefon átadását is megtagadta al-Muadzsibtól.

 

A szaúdi monarchiát élesen bíráló 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg azután, hogy bement országa isztambuli nagykövetségére, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.

 

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd nyomásra beismerte, hogy „dulakodás közben” meghalt, majd újabb, egymásnak ellentmondó magyarázatokkal állt elő. A szaúdi főügyész a múlt héten jelentette ki először, hogy a gyilkosság „előre eltervelt” volt. Erdogan török elnök a közelmúltban egyenesen úgy fogalmazott,hogy az újságíró halála előre eltervezett politikai gyilkosság volt.

 

MTI

Nyitókép: odt.co.nz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!