Csalódottságát fejezte ki az általa feltalált internet állapotát illetően Tim Berners-Lee számítástechnikus, aki szerint túlságosan is nagyra nőttek az olyan technológiai vállalatok, mint például a Facebook vagy a Google.

 

Meg kell törni ezen cégek hatalmát, ha nem lesznek riválisaik vagy a felhasználok elfordulása, izlésváltozása következtében nem csökken  az erejük – fogalmazott a tudós, aki 1989-ben találta fel a world wide webet, a világhálót. Berners-Lee szerint az internet bajban van, különösen a személyes adatokkal való visszaélések és a gyűlöletkeltés közösségi médiában való terjedése miatt.

 

Akkora a koncentráció, hogy néhány amerikai technológiai vállalat együttes pénzügyi ereje számos államénál is nagyobb – fejtegette a Reutersnek adott interjúban. Az Apple, a Microsoft, az Amazon, a Google és a Facebook piaci értéke együtt 3,7 ezer milliárd dollár, ami nagyjából Németország GDP-jével egyenlő.

 

 hirdetes_810x300  

A jelenleg az MIT és az Oxford Egyetemek professzoraként dolgozó Berners-Lee szerint a fordulópontot az jelentette, amikor a Cambridge Analytica tanácsadó cég megszerezte 87 millió Facebook-felhasználó személyes adatait. Úgy vélte, hogy például a Twitteren is jóval hatékonyabban terjed a gyűlöletkeltés, miközben a szeretet hirdetése elhal.

 

Nyitókép és forrás: hvg

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!