Szűcs László felvidéki festőművész olaj- és pasztellképeiből nyílik kiállítás szerdán Budapesten a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

 

Szűcs László gazdag színvilágú tájábrázolásai, figurális képei, csendéletei a természeti látványból, városi hangulatokból kiindulva épülnek fel, a festő által beleszőtt gondolatokkal, érzésekkel – olvasható a Nemzetstratégiai Kutatóintézet MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

 

Témáinak többségét a szülőföld tájaiból és népéből merítette. Számos alkotásán látható a Garam folyó és annak környéke, valamint Felvidék tájai vagy városai. Mindezek mellett képein a Kárpát-medence tájai, emberei, városai és a távolabbi utak emlékei is megjelennek.

 

 hirdetes_810x300  

Mint írják, a festőművész sokat utazik és alkot a természetben, ahol pasztell képeivel a pillanatot ragadja meg. Zselíz, Léva, Besztercebánya, Nagyszeben városrészleteit más-más fényviszonyokban festette meg.

 

Képeire a természetelvű látásmód jellemző, színhasználatában a világos, derűt sugárzó árnyalatok jelennek meg. Korai olajképein felsejlenek a megpróbáltatások nyomai. A megviselt arcok, zord házak, udvarok, utcarészletek és a továbbgondolásra késztető, Minden háború győztese című kép beszélnek erről az időszakról.

 

Szűcs László festőművész 1935-ben született Zselízen. Tanulmányait a Pozsonyi Iparművészeti Középiskola reklámgrafika tagozatán, majd Brünnben, a Tanárképző Főiskola képzőművészeti szakán folytatta. Nyugdíjazásáig reklámtervezőként dolgozott Nyitrán és Léván – írták a tájékoztatóban.

 

MTI

Nyitókép: forrasgaleria.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!