Veszélyesen megközelítette, majd a hajtóműve lökéshullámával vegzálta egy orosz vadászgép az amerikai haditengerészet felderítőgépét a Fekete-tenger fölött. A haditengerészet közleményéből kiderül, hogy az EP-3E típusú gép nemzetközi légtérben repült, amikor egy Szu-27-es vadászgép zárkózott fel mellé.

 

A vadász 25 percig maradt az amerikaiak közelében, időnként veszélyes közelségben. Egy ízben a nagyméretű felderítő előtt méterekkel húzott el, majd a gép mellett kezdett éles fordulóba, miközben bekapcsolta utánégetőjét. írja a HVG.

 

 

 hirdetes_810x300  

Az utánégető a hajtómű teljesítményének rövid idejű növelésére szolgál. A manőverek célja ilyenkor az, hogy a lángcsóvával, illetve a turbulenciával veszélyeztessék az ellenfél gépét, fegyverhasználat nélkül. Ezeket a technikákat a hidegháborúban is gyakran alkalmazták, sokszor amerikai vadászok veszélyeztették így a hosszú bevetéseket repülő szovjet távolfelderítőket.

 

Az amerikaiak közleményükben elítélték a történteket, és kifejezték aggodalmukat, hogy az ilyen villongások katasztrófához vezethetnek.

 

A Fekete-tenger térsége elsősorban a krími és a kelet-ukrajnai konfliktusok miatt számít szenzitív területnek.

 

 

 

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!