Először emlékezett meg 1945 óta német kancellár a francia elnökkel együtt az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény helyszínén, a Párizstól északra található compiegne-i erdőben, ahol a századik évforduló alkalmából Angela Merkel és Emmanuel Macron új emléktáblát avatott fel szombaton.

 

A 18 millió áldozatot követelő első világháborút lezáró compiegne-i fegyverszüneti egyezményt 1918. november 11-én egy vasúti étkezőkocsiban írták alá az antanthatalmak és a Német Birodalom képviselői. Az egyezmény aláírásával a felek beszüntették a harci cselekményeket a nyugati fronton. A második világháborúban Adolf Hitler propagandacélokból ugyanezen a helyszínen íratta alá Franciaországgal a fegyverszünetet 1940. június 22-én. A vagon 1945-ben megsemmisült, 1962-ben múzeum nyílt a helyén, ahol évente 70 ezer látogatót fogadnak.

 

A compiegne-i emlékhelyen 1945 óta először emlékezett német kancellár a francia elnökkel együtt.

 

 hirdetes_300x300  

„Compiegne mostanig a reváns helyszíne volt, mostantól a megbékélés szimbóluma” – jelezte a francia elnöki hivatal, amely a kéz a kézben emlékező Francois Mitterrand néhai francia elnökről és Helmut Kohl néhai német kancellárról 1984. szeptember 22-én Verdunnél, a douaumonti emlékhelynél készült felvétel folytatásaként tervezte el a centenáriumi koszorúzást.

 

Az egyszerű és beszédektől mentes ünnepségen Angela Merkel és Emmanuel Macron az emlékmű aljánál új emléktáblát avatott fel,  amelyen az olvasható, hogy „megerősítették a francia-német megbékélést Európa és a béke szolgálatában”. A két ország és az Európai Unió himnuszának, Beethoven Örömódájának felcsendülése után a két ország vezetője megkoszorúzta az emlékhelyet, majd a vagonmúzeumban aláírták az emlékkönyvet.

 

A korábbi emléktáblán azt szerepelt, hogy 1918 november 11-én „itt győzték le a szabad nemzetek a német birodalom bűnös gőgjét”.

 

forrás: france24.com

 

A helyszínen megjelent iskolások előtt Emmanuel Macron kijelentette: „Európában 73 éve béke van, ez precedens nélküli”. A francia elnök azt kérte az iskolásoktól, hogy „soha ne engedjenek a megosztás kísértésének”. „A francia és a német fiatalságnak továbbra is együtt kell közös projekteken dolgoznia, a jövőt együtt építenie” – tette hozzá.

 

A multilaterális világrend megőrzésének szentelt centenáriumi megemlékezés egyik legfőbb eseménye vasárnap délelőtt a párizsi Diadalív alatti főhajtás lesz csaknem száz ország delegációja, köztük 72 állam és- és kormányfő részvételével, amelyet követően Angela Merkel, António Guterres ENSZ-főtitkár és a francia elnök együtt fogják megnyitni a Béke Párizsi Fóruma elnevezésű háromnapos rendezvényt.

 

Szombat este az Orsay Múzeumban Emmanuel és Brigitte Macron díszvacsorát ad a centenáriumra Párizsba érkező állam- és kormányfők tiszteletére. A centenáriumi meghívásnak valamennyi győztes ország vezetője eleget tesz, köztük Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, de az 1918-ban legyőzöttek közül is többen, valamint több afrikai és közel-keleti ország és a nemzetközi szervezetek is képviseltetik magukat Párizsban.

 

MTI

Nyitókép: nrc.nl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!