Nyitókép: fidelio.hu

 

December 1-jén a Hagyományok Háza felújított székháza ad otthont a Népmesemondó-versenyek: Miért? Hogyan (ne)? Hányféleképpen? fantázia nevű rendezvénynek, amelynek résztvevői a Kárpát-medencei népmesemondó-versenyek tanulságait, eredményeit és jövőjét vitatják meg.

 

A neves előadók sorát dr. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó a Dalnokok párbaja, mítoszok csatája: versengés a mesemondó világban régen és ma című összeállításával nyitja meg. Kóka Rozália a népművészet mestere és Fábián Éva népmesemondó a Gyimes-völgyi mesemondóverseny tapasztalatait értékeli.

 

Varga Norbert folklórkutató az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny hagyományközvetítő szerepét foglalja össze, dr. Raffai Judit népmesekutató és Juhász Lassú Kornélia, a vajdasági Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny szervezője a verseny negyedszázados történetébe avatja be a hallgatóságot.

 hirdetes_810x300  

 

Az elmondottakat Tímár Annamária (Gyimes, Kostelek), Mihalovics Zsófia (Felvidék, Fülek), Szalai Klaudia (Hajdújárás, Vajdaság), Szabados Zsuzsanna (Tiszaföldvár) meséi illusztrálják.

 

Különösen érdekesnek ígérkezik az esti nyilvános Mesecsata, amelyben a várakozás, a versengés és a sötétség témájában csapnak össze a népmesék.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!