Szomszédaink, a magyarok szombat este az M5 műsorán - Körkép.sk
Friss hírek

Szomszédaink, a magyarok szombat este az M5 műsorán

Nyitókép:Zámborszky Ákos

 

Szomszédaink, a magyarok címmel vetít dokumentumfilmet Kárpátaljáról az M5 kulturális csatorna december 1-jén.

 

A Magyar Média Mecenatúra Program által támogatott film olyan kérdésekre keresi a választ, hogy milyen most magyarnak lenni Kárpátalján? A filmet a Filmszemle-díjas Zámborszki Ákos és a Junior Prima- díjas Galán Angéla jegyzi.

 

Ez a 2013-ban indult Szomszédaink, a magyarok c. dokumentumfilm-sorozat negyedik, befejező része. A sorozat közérthető és elfogulatlan módon kísérli meg bemutatni a magyarok és a szomszédos országok népei közti, sokszor ellentmondásos viszonyt. A dokumentumsorozat első három része bemutatta, mit gondolnak ma a szlovákok, a szerbek, a románok a magyarokról és fordítva.

 

A legújabb rész pedig megvizsgálja, milyen az élet a magyarság központjának számító Beregszászon, és mit jelent magyarnak lenni a peremterületeken. Mit gondolnak Kárpátaljáról, az új oktatási törvényről és a „szeparatizmusról” a régión kívül élők? Évtizedenként nagyjából 10 000 magyarral lesz kevesebb a határon túli régiókban. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy jelenleg is már csak 130 ezren vallják magukat magyarnak Kárpátalján. Mi segít nekik megőrizni anyanyelvüket és kulturális identitásukat a mindennapokban? Mi az, ami segít nekik az otthon maradásban? Milyennek látja az ukrán többség a magyar kisebbséget? Zámborszki Ákos filmje ezekre a kérdésekre keresi a választ.

 

Szomszédaink, a magyarok – Kárpátalja szombat este 19.30-tól az M5 műsorán!

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Csemez László
2018. dec. 01. 11:24

Azonkivül 21 óra 5 perckor, Trianon zenés történelmi játékot közvetit az M5.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket