Nyitókép: sky.news.com

 

Európai tisztviselőkre hivatkozva a Reuters hírügynökség azt írta, hogy a G-20-as országcsoport argentínai találkozójának zárónyilatkozatában a világ 20 legfejlettebb állama elkötelezi magát a Világkereskedelmi Szervezet, a WTO megreformálása mellett.

 

A multilaterális kereskedelemmel kapcsolatos kifejezések nyilatkozatok tekintetében nagyon kényes kérdésnek számítanak az Egyesült Államoknál, amely ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy a multilaterális kereskedelem nem működik. Ezért a módosított nyilatkozat-vázlatba az kerül be, hogy a multilaterális kereskedelem már nem képes megfelelni a kihívásoknak.

 

A reuters európai forrásai szerint a Buenos Airesben zajló csúcsértekezlet résztvevőinek sikerült kompromisszumokat kötni, hogy egyáltalán szülessen zárónyilatkozat. Elmondásuk szerint a migráció és a klímaváltozás kérdésében is nagy volt a szakadék, de sikerült konszenzusra jutni. Az USA miatt azonban ezek a pontok közel sem kapnak olyan hangsúlyt, amilyet az európai vagy  mainstreamet képviselő politikai vezetők vártak.

 hirdetes_810x300  

 

A nyilatkozat kérdése legutóbb a G-7 országainak kanadai találkozója fulladt katasztrófába, miután az előre megfogalmazott nyilatkozatot Donald Trump amerikai elnök nem volt hajlandó aláírni. Legendás fotó született a jelenetről, amit sokan sokféle módon értelmeztek. Azóta jóval körültekintőbbek a nyilatkozatok tartalmát illetően.

 

Kapcsolódó hír, hogy a Kreml bejelentette, Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tump amerikai elnök végül rövid időre mégis találkoztak a G-20 csúcson. Ez azonban sem időben sem tartalmában nem felelhetett meg a tervezett kétoldalú csúcstalálkozónak, amit Washington a kercsi incidens miatt mondott le. Hogy lesz-e egy másik időpontban és helyen találkozó, egyelőre nem tisztázott.

 

 

Merkel a G7-es csúcsról: Kijózanító és lehangoló…

 

Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!