Az Egyesült Államok hivatalosan is értesítette Oroszországot, hogy felmondja a közép-hatótávolságú nukleáris rakéták szabályozásáról szóló szerződést (INF). Mike Pompeo amerikai külügyminiszter már kedden a brüsszeli NATO-ülésen bejelentette, hogy Washington felbontja a szerződést, mert azt Oroszország „ásta alá”.

 

Az amerikai álláspont szerint az oroszok által most is fejlesztett új típusú nukleáris rakéták sértik az egyezménybe foglaltakat. Az orosz álláspont szerint Amerika szegte azt meg először, mikor Romániába és Lengyelországbe elkezdte – Iránra hivatkozva – telepíteni rakétavédelmi rendszereit, amelyekre Moszkva fenyegetésként tekint.

 

A szakértők szerit a 500-5500 kilométeres hattávolságú atomtöltetekre vonatkozó korlátozás a gyakorlatban nagy hatással nincs az atomfenyegetettségre. Ha Oroszország célba venné valamelyik európai várost, az INF szerződés egyszerűen emgkerülhetné azzal, hogy nyugat-oroszországi siló helyett egy távol keleti silóból indítja a rakétát, ami már bőven túl van az 5500 kilométeres határon.

 

 hirdetes_810x300  

Szakértő: Készüljünk egy újabb, atomegyezmények nélküli hidegháborúra

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!