Tizenkét évnyi politizálás után Peter Kažimír pénzügyminiszter missziója a végéhez közeledik – legalábbis így vélekedik tervezett távozásáról Kažimír, aki jövő évtől átveszi a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) vezetését. A parlament ugyan már megválasztotta Kažimírt az új posztjába, azonban kineveznie az államfőnek kell.

 

„Amit ígértem, azt teljesítettem. Nem csak papíron, mivel eredmények is vannak”

 

– értékelte Kažimír az elmúlt évek tevékenységét az RTVS 5 perc múlva 12 című vasárnapi politikai műsorában.

 

Kažimír szerint az eddigi munkája elegendő biztosíték arra, hogy az új pozícióban képes lesz függetlenül tevékenykedni. „A politikából való távozásom a nyilvános megerősítésem arra, hogy én ezt akarom és meg is szeretném csinálni

 hirdetes_810x300  

 

– hangsúlyozta.

 

Eduard Heger, az OĽaNO képviselője azonban éppen attól tart, hogy Kažimír vezetése alatt veszélybe kerül a a Szlovák Nemzeti Bank függetlensége. „Nem egészen tudom elképzelni, hogy ma még a saját költségvetését fogadja el, egy év múlva pedig már a Szlovák Nemzeti Bank szemszögéből kell értékelnie ezeket a költségvetéseket” – figyelmeztetett Heger.

 

Az új pénzügyminiszter személyével kapcsolatban Kažimír csupán annyit mondott, hogy ismer olyan embereket, akik képesek lennének a tárca vezetésére, de konkrét nevekkel nem akart előhozakodni.

 

Lehetséges pénzügyminiszterekként František Imreczet, a Pénzügyi Igazgatóság egykori vezetőjét, valamint Ladislav Kamenickýt, a parlament költségvetési bizottságának elnökét említik. „Mindkettőt ismerem, hosszú éveken át dolgoztam velük. A szakma szempontjából mindketten kompetensek és felkészültek” – mondta Kažimír.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!