Az ENSZ migrációs paktumával kapcsolatban kellemetlenül megalázták Miroslav Lajčák (Smer-jelölt) külügyminisztert – mondta Andrej Kiska államfő a TA3 Politikában (V politike) című vitaműsorában a migrációs paktummal kapcsolatos téma margójára.

 

„Nem értem, hogy a parlament és a kormány miért alázta meg ennyire a külügyminisztert. A miniszter nem akart sokat. Csupán annyit kért, hogy valaki képviselje Szlovákiát az ENSZ csúcstalálkozóján, és adja elő az összes olyan megjegyzést, amit a parlament alkotmányos többséggel elfogadott. Ez volt az egyetlen kérése“

 

–  jegyezte meg Kiska.

 

Az államfő meggyőződése, hogy a külügyminiszter jogosan beszélt arról, hogy ha Szlovákia bármiben döntést akar hozni és modern ország akar maradni Európa magjában, akkor kötelessége részt venni a tárgyalásokon.

 hirdetes_810x300  

 

„Ha valamiről tárgyalás folyik, mi viszont nem értünk egyet, akkor oda kell mennünk és meg kell mondanunk, hogy nem értünk egyet, más véleménnyel vagyunk a témáról. De nem valahonnan a kerítésen túlról kellene kiabálnunk és leveleket küldözgetnünk arról, hogy ez így van, ez meg amúgy”

 

– konstatálta Kiska.

 

Kiska kizárta hogy a marrákesi konferencián való részvétel automatikusan a migrációs paktum támogatását jelentette volna.

 

Lajčák benyújtott majd visszavont lemondásának ügyét Kiska lezártnak tekinti, nem kívánja tovább kommentálni.

 

 „Beszélgetést folytattam tapasztalt alkotmányjogászokkal, és mindannyian megegyeztünk abban, hogy az, ahogyan én eljártam az ügyben, helyes, így az ügyet lezártnak tekintem“

 

– tette hozzá Kiska.

 

Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!