Jövő évtől emelkedhet a katonák bére.

 

A védelmi minisztérium egy új törvényt készít elő a hivatásos katonák díjazásának módosításáról. Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter szerint a tárca így szeretné vonzóbbá tenni a professzionális katonai hivatást.

 

„Teljes mértékben tudatosítjuk, hogy a katonai hivatás attraktivitásán javítanunk kell, és versenyképesebbé kell válnunk a munkaerőpiacon”

 

– mondta Gajdoš.

 hirdetes_810x300  

 

A védelmi miniszter szerint az alulbecsültség, valamint a járulékok és juttatások kedvezőtlen helyzetének elodázása súlyos problémához vezethet a katonai személyzet feltöltésénél. Ebből kifolyólag a tárca a katonai személyzet menedzsmentjét illetően elkészített egy koncepciót, amelyet a tervek szerint a jövő évben terjesztenek majd a kormány elé.

 

Gajdoš szerint az előkészített koncepció célja a személyi menedzsment jelenlegi állapotának elemzése, valamint egy olyan konkrét intézkedésnek az előkészítése, amely hozzájárulna a Szlovák Fegyveres Erőknél a negatív trendek kiküszöböléséhez.

 

„Elsősorban az a cél, hogy megállítsuk a fiatalok érdeklődésének csökkenését a hivatásos katonai szolgálat iránt, valamint növeljük a szakma attraktivitását, társadalmi presztízsét és a katonai szakma versenyképességét a munkaerőpiacon”

 

– mutatott rá a miniszter.

 

Jövő évtől a hivatásos katonák legalacsonyabb bérének is el kell majd érnie a nemzetgazdaságban lévő átlagkeresetek szintjét. A miniszter elmondása szerint a valorizáció értelmében 10%-kal emelkedik majd a katonák bére, az elkészített változások feldolgozása után pedig további 300 euróval. Mivel ezekhez az intézkedésekhez jogszabály-változásokra is szükség van, ezért a tárca egy törvénymódosító javaslatot is a kormány elé terjeszt a hivatásos állami katonai szolgálatról.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!