A Brüsszel által előrebocsátott szankciók miatt Olaszország végl meghátrált, és kompromisszumot kötött Brüsszellel a vitatott olasz költségvetési tervezettel kapcsolatban.

 

Az olasz kormány 2,4 százalékos (a GDP arányában) költségvetési hiánnyal számolt tervezetével, ami miatt megkongatták a vészharangot Brüsszelben: a második legeladósodottabb eurozónás tagállam ilyen hiánycél mellett biztosan csökkentette volna adósságállományát. Brüsszel szankciókat helyezett kilátásba Róma ellen, végül azonban az olasz kormány engedett, és az eredetileg 2,4 százalékosra tervezett deficit helyett „csak” 2,04 százalékosat irányoztak elő. Egyúttal 1 százalékra csökkentették a sokak által túlságosan is optimista 1,5 százalékos becsült gazdasági bővülést is.

 

Ha Róma nem hátrál meg, Brüsszel akár szankciókat is bevezethetett volna a tagállam ellen, ami komoly pénzbírságot jelentene.

 

 hirdetes_400x285  

Olaszország számára a Németország által diktál költségvetési szigor hátráltató tényezőt jelent. Sok politikai vezető véli úgy, hogy Olaszország már rég megoldotta a gondjait, ha nem eurót használna (a valuta leértékelésével növelnék az exportbevételeket). Az eurozónából való kilépést azonban egyelőre elutasították.

 

Folytatódik Brüsszel és Róma drámája. De kinek van igaza?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!