Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök karácsony első napján (december 25-én) Moszkvába utazik, hogy hivatalos találkozó vegyen részt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A két ország kapcsolata a nyilatkozatok szintjén kissé feszült, mióta a Kreml növelni feltételhez akarja kötni a Belorussziának adott olcsó gázt és olajat.

 

A két elnök az „együttműködésük legsürgetőbb kérdéseire összpontosít” majd a találkozón, írja a TASS orosz hírügynökség. A központi kérdés nagy valószínűséggel az orosz adóügyi változások lesznek, amelynek egyik tétele, hogy a Fehéroroszországból exportált kőolajra kivetet exportadó nullára csökkentése. Ezzel Minszk 3-4 százmillió dollár éves bevételtől is eleshet.

 

December közepén Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő jelezte, hogy Fehéroroszország akkor tarthatja meg kedvezményeit, ha „mélyebben integrálódik” Oroszországba. Lukasenko erre kijelentette, Oroszország be akarja kebelezni Belorussziát. Hangsúlyozta, hogy országa „szuverén” állam, és „hiába akarja valaki feldarabolni, hogy aztán beolvassza Oroszországba, nem fog sikerülni”.

 

 hirdetes_300x300  

Szokatlanul éles, Moszkvának szóló bírálatában azt is kihangsúlyozta, hogy érti Moszkva jelzéseit, aki a szuverenitás feladását kéri az olcsó orosz olajért cserébe.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!