Egy washingtoni bíróság 501 millió dolláros (141 milliárd forintos) kártérítés megfizetésére ítélte Phenjant Otto Warmbier amerikai diák halálában játszott szerepe miatt. Az összeget Warmbier szüleinek kell átutalni.

 

A bíróság indoklása szerint az amerikai diákot megkínozták Észak-Koreában.

 

A Warmbier-család „közvetlenül is megszenvedte Észak-Korea brutalitását, amikor letartóztatták a fiát, hogy felhasználják e totalitárius állam cselszövéseiben és az Egyesült Államokkal történő konfrontációjában” – idézte az amerikai sajtó Beryl Howell bíró indoklását.

 

 hirdetes_810x300  

Otto Warmbier tavaly júniusban, 22 esztendősen hunyt el, miután kómás állapotban hazaszállították Észak-Koreából, ahol tizennyolc hónapon keresztül tartották fogva egy munkatáborban. Warmbier egyetemista társaival szervezett turistaúton tartózkodott Phenjanban, amikor letartóztatták, mert – az észak-koreaiak állítása szerint – ellopott a szállodából egy propagandatáblát. Tizenöt év kényszermunkára ítélték.

 

Halálának pontos oka nem ismert, de az amerikai orvosok agysérülést állapítottak meg nála. Feltételezésük szerint a diákot úgy megverték, hogy kómába esett. A bíróságon tanúskodó Daniel Kanter neurológus szerint Otto Warmbiert valószínűleg fojtogatással, vízbefojtás szimulálásával is kínozták, és – az orvosi szakvélemény alapján – kitépték a fogait.

 

A washingtoni bíróság döntésének nyilvánosságra kerülése utáni első kommentárok szerint nem valószínű, hogy Észak-Korea – amely mindvégig tagadta Otto Warmbier megkínzását – valaha is kifizeti a szülőknek a megítélt összeget.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!