Japán kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC) és újra elkezdi a bálnák kereskedelmi célú vadászatát. Josihide Szuga államtitkár szerda este jelentette be, hogy 2019 júliusától újraindul a bálnavadászat a szigetország felségvizein.

 

Az indoklás mindenesetre sokkal inkább politikai mint tudományos. A japán államtitkár leszögezi, hogy országa a tengeri élővilág megőrzése céljából csatlakozott az IWC-hez, és a hiteles tudományos bizonyítékok alapján függesztette fel a vadászatot.

 

„Sajnos arra jutottunk, hogy az IWC-ben lehetetlen közeli a résztvevő országok álláspontjait”

 

fogalmazott Szuga. A szigetország azonban csak korlátozott mértékben engedélyezi a cetfélék vadászatát. A Déli-óceánon és a Csendes-óceán északnyugati részén például továbbra is tiltani fogja az ilyen tevékenységet.

 hirdetes_400x285  

 

Az IWC még az 1980-as években vezetett be moratóriumot a bálnák vadászatára az állatok vészesen fogyó populációjára hivatkozva. Japán ez idő alatt saját kutatásokat folytatott a populációk nyomon követésére, és nemrég megállapította, hogy a bálnák száma immáron ismét elég nagy ahhoz, hogy vadászhatók legyenek. A tanulmány azonban erősen torz képet festett a vadászhatóság mértékéről: például csak a hazai húsfogyasztást vette számításba, pedig ha engedélyezik a bálnavadászatot, értelemszerűen azt egyesek exportcéllal fogják művelni.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!