Frigyes
  • HUF: 326.56
  • USD: 1.12
  • 16 °C
  • 30 °C
Friss hírek

Egy felszerszámozott katonai ló megkövült maradványa került elő Pompejiben

Nyitókép: Pompeii – Parco Archeologico

 

Ritka lelet, egy magas rangú katonatiszt felszerszámozott lovának megkövült maradványai kerültek elő egy egykori fényűző külvárosi villa istállójában Pompeji ókori romvárosban – számolt be a különleges felfedezésről a régészeti park napokban kiadott közleménye.

 

A régészeti park igazgatója, Massimo Osanna szerint a Nápolyi-öbölre és Capri szigetére néző villa egy parancsnoki rangú katonatiszté lehetett, talán egy tábornoké. A telivér hátán megtalálták a fából készült nyerget, amit bronz berakások díszítenek.

 

A felszerszámozott ló mellett megtalálták két másik ló maradványait is. A felfedezést bejelentő igazgató szerint az állatokat a fojtogató vulkáni hamu vagy a forró kigőzölgés ölhette meg. A lovak nyilván nem tudtak kimenekülni az istállóból, amikor 79-ben kitört a Vezúv, és maga alá temette a virágzó várost.

 

A freskókkal díszített és gazdagon bebútorozott, lépcsőzetes terasszal rendelkező villában már az 1900-as években is végeztek ásatásokat, de a helyet később visszatemették. Massimo Osanna reményei szerint a via di Civita Giuliana-i villát a nagyközönség is megtekintheti majd valamikor.

 

A romváros feltáratlan északi részén tartó ásatások idén már számos szenzációs leletet eredményeztek. Az igazgató közölte, hogy kétmillió eurót fordítanak az ásatások jövő évi folytatására.

 

 

erdekesvilag.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás