A Védelmi Minisztérium már egy ideje javasolta a kormánynak, hogy hosszabbítsa meg a MiG-29-es orosz vadászgépek üzemeltetéséről szóló szerződést az oroszokkal, legalább addig, míg megérkeznek az új amerikai, F-16-os vadászgépek – mondta Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter, aki azzal indokolta javaslatát, hogy ellenkező esetben Szlovákia egy időre elveszti légvédelme egy fontos részét.

 

A miniszter szerint több tucat ember munkahelye is veszélybe kerül a szerződés meghosszabbítása nélkül. Szlovákia az RSK MiG vállalatnak évente több tízmillió eurót fizet a MiG 29-esek üzemeltetéséért és karbantartásáért. A megrendelt amerikai gépek leghamarább 2022-ben érkeznek meg.

 

Mint mondta, az a lehetőség, hogy NATO-szövetséges országok biztosítanák erre az időre az ország légvédelmét, azért nem előnyös, mert emberek tucatjai vesztenék el munkájukat, a pilóták és a légi illetve földi személyzet képzése pedig évekre szünetelne, vagy legalábbis körülményesebbé válna.

 

 hirdetes_300x300  

Az oroszokkal meghosszabbítandó szerződés a következő négy évre nagyjából 110 millió euró kiadást jelent. Gajdoš szerint ez olcsóbb megoldás, mintha NATO-szövetségesek segítségével oldanák meg a légvédelmet, és még a pilóták kiképzése is biztosítva van.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!