Emese, Sarolta
  • HUF: 402.59
  • USD: 1.04
  • 20 °C
  • 30 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Jó tanácsok a pirotechnikai eszközök okozta sérülések elkerülése érdekében

Nyitókép: Simay Dóra

 

A szilveszteri ünnepségek során a mentősöket jóval többször riasztják, mint az átlagos napokon. A leggyakoribb problémák közé tartoznak a különféle sérülések – főként fejsérülések –, gyomorproblémák és égési sérülések, melyek legtöbbször a pirotechnikai eszközök használatával állnak összefüggésben. A mentősök most néhány jó tanácsot adnak a biztonság betartásához és az elsősegélynyújtáshoz.

 

Amennyiben tűz keletkezik, akkor a legfontosabb lépés az, hogy a sérültet biztonságba helyezzük.

 

 „Abban az esetben, ha az érintett személy ruhája ég, akkor tűzálló anyaggal oltsuk el a tüzet. A bőrhöz ragadt, égett ruhát sose távolítsuk a sérült személyről. A megégett testrészt tartsuk hideg víz alá legalább 10–20 percig. A megégett testrészre helyezzünk steril kötszert és fedjük be tiszta szövettel. Az égési sebekre sose tegyünk krémeket, vajat, tojást vagy mustárt“

 

– magyarázta Miroslav Nagy, a Falck Akademy főinstruktora.

 

Annak ellenére, hogy a szilveszteri pirotechnikai eszközöket szórakoztatónak titulálják, Nagy szerint ügyelni kell arra, hogy megfontoltan bánjunk ezekkel az eszközökkel.

 

„Minden pirotechnikai eszközön fel kell tüntetni, hogy milyen típusú pirotechnikáról van szó és milyen a biztonsági zónája, tehát a nézőközönség és a kilövőállomás közötti távolsága“

 

– mondta Nagy.

 

A veszélyfokozat és a korhatár szerint a pirotechnikai eszközöket négy alapkategóriába lehet sorolni. Az F1-es kategóriába tartoznak azok a pirotechnikai eszközök, melyek a legkevésbé veszélyesek és elhanyagolható a zajszintjük. Ezeket a típusú eszközöket a 15 évnél fiatalabb személyek is használhatják, de csak és kizárólag szülői felügyelettel.

 

Nagy elmondása szerint az F2-es kategóriájú pirotechnikai eszközök használata is alacsony veszélyt jelent, de ezeket csak azoknak a személyeknek adhatják el, akik betöltötték a 18. életévüket, emellett a használatuk bizonyos helyszínekre korlátozott. Az F3-as kategória már közepes nagyságú veszélyt jelent. Az ide sorolható pirotechnikai eszközöket nagy területeken lehet használni, a zajszintjük pedig ártalmas lehet az egészségre.

 

Az utolsó, F4-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök nagy veszélyt jelentenek, így csak azok a személyek kezelhetik, akik szakképesítéssel rendelkeznek. Ezeknek az eszközöknek a zajszintje szintén ártalmas az emberi egészségre.

 

 „Semmi esetre sem ajánlom, hogy a pirotechnikai eszközöket az erkélyen vagy más, korlátozott nagyságú helyiségben használjuk. Amennyiben a lakótelepi erkélyről lőjük fel a tűzijátékokat, fennáll a veszélye annak, hogy valamelyik égő részecske a kilövés során a szomszédos erkélyre esik, és tűz keletkezik“

 

– figyelmeztetett a Falck Fire Services technikai igazgatója, Milan Ivanič.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket