Nyitókép: eset.com

 

Jövőre tovább nő az internetes adathalász támadások száma az Eset informatikai biztonságtechnikai szoftvermegoldásokkal foglalkozó cég előrejelzése szerint.

 

A Eset úgy véli, hogy a világhálóra csatlakozó intelligens használati eszközök kapcsolódásával, valamint a közművek, infrastruktúrák, erőművek, ipari környezetek a következő évben is egyre inkább a kiberbűnözők célpontjaivá válhatnak.

 

A virtuális valuták esetében a titokban megfertőzött számítógépes rendszerek erőforrásaira támaszkodó illegális bányászat mértéke várhatóan tovább nő. Kedvelt bűncselekmény volt és lesz a kriptodeviza tárcák tartalmának ellopása, valamint a Bitcoin gyengülésével az újabb, és nehezebben lenyomozható Monero, Ether, Feathercoin, Litecoin és hasonló virtuális pénzek ellen elkövetett zsaroló vírusos támadások, és az ezekkel összefüggő védelmi pénzek követelése.

 hirdetes_300x300  

 

A közlemény kiemeli: a zsarolóvírusok nagy száma és az ilyen incidensek kiemelt médiafigyelme miatt a felelősök belátták, hogy tervezés, adatvagyon felmérés és folyamatos kibervédelem nélkül nincs biztonságos és folyamatos üzletmenet. A Eset közleménye rámutatott: már 2015-ben is napi 12 támadás ért egy átlagos céget; és ez a szám azóta sokkal magasabb lett.

 

Ugyanakkor az Eset felmérése szerint alig oktatják az informatikai biztonságot a cégek, a foglalkoztatottak több mint negyede egyetlen munkahelyén sem részesült biztonsági képzésben.

 

A kutatás szerint a cégek biztonság-tudatossága messze elmarad az elvárhatótól, jóllehet a tapasztalatok szerint az informatikai incidensek jelentős részét emberi hiba okozza, és hiába van a gépen a leghatékonyabb védelmi program, a túlzott naivság, figyelmetlenség vagy hiszékenység továbbra is nagy lehetőséget ad a támadóknak.

 

A statisztikák szerint az incidensek jelentős része emberi hiba, szándékos károkozás vagy felelőtlen mulasztás miatt történik.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!