A tavalyi évben 15 repülőgép-balesetre került sor világszerte, összesen 556 ember halálát okozva. Csak a puszta számokat nézve ez sokkal rosszabb statisztika, minta a 2017-es – írja az eTrend.sk.

 

A 2017-es évben 10 repülőgép-szerencsétlenségre került sor, amelyek során 44 ember vesztette életét. A statisztikákat azonban – figyelmeztet a cikk szerzője – csak óvatosan és fenntartásokkal szabad összehasonlítani. Még ha 50 százalékkal több katasztrófára került sor és 12 és félszer több volt az áldozat. A nagy különbség annak is betudható, hogy a 2017-es év viszonylag „szerencsésebb” esztendő volt, az elmúlt évtized vonatkozásában is az egyik legkevesebb tragédia történt.

 

A másik, ami miatt az összehasonlítás kissé sántít, hogy csak az új gyártású Boeing 737-es, az indonéz Lion Air dzsakartai járatának katasztrófájakor vesztett életét a 2018-as év áldozatainak harmada. Ráadásul az elmúlt két évtizedben a meredeken emelkedő légiforgalom és utaskilométer mellett a légikatasztrófák és áldozataik száma csökkenő trendet mutatnak.

 

 hirdetes_810x300  

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a tavaly lezuhant repülőgépek közül három nem felelt meg az EU szigorú technikai és biztonsági normáinak. Elég csak a Kubában lezuhant, 113 emberéletet követelő 39 éves Boeingre, amelynek műszaki állapotát már a katasztrófa előtt is kifogásolták.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!