Irán és Oroszország  közös haditengerészeti hadgyakorlatra készül a Kaszpi-tengeren. A  Reuters hírügynökség szerint mentési műveleteket és kalózok elleni hadviselést gyakorolnak majd a két ország tengerészei.

 

„Az iráni és orosz haditengerészet között taktikai, mentési és kalózkodás elleni háború gyakorlatok valósulnak meg a közeljövőben”

 

írta a Mehr félhivatalos hírügynökség Hossein Khanzadi iráni admirálist idézve. A flottaparancsnok hozzátette, hogy a két ország haditengerészete közti együttműködés erősödött az elmúlt években, amit a „béke, a stabilitás és a barátság garanciájaként” említett nyilatkozatában.

 

A Kaszpi-tenger körüli országok augusztusban írtak alá egy történelmi jelentőségű egyezményt a természetes kijárattal nem rendelkező tengerhez való hozzáférés jogairól. Az egyezmény egy 20 éve tartó diplomáciai vitát volt hivatott lezárni, de vannak még nyitott kérdése. A megállapodás azonban leszögezi, hogy egyetlen külső (nem a Kaszpi-tenger partjánál fekvő) ország sem telepíthet katonai bázist.

 hirdetes_810x300  

 

A Kaszpi-tenger jelentőségéről és további háttérinformációkról alábbi elemzésünkben olvashat:

 

Gázjátszmák: A Kászpi-tengerről szóló megállapodás történelmi jelentőségű, de az oroszok zátonyra fogják vinni

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!