Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint kedden (középeurópai idő szerint szerda reggel) a televízión keresztül jelentette be, hogy „a demokraták kérésére” egyetértését adta arra a javaslatra, miszerint az amerikai-mexikói határt nem betonfal, hanem acélkerítés fogja védeni, de Trump továbbra is kitart az 5,7 milliárd dolláros költségek mellett.

 

Trump kilencperces szereplése alatt elég sötét képet festett az amerikai-mexikói határon lévő „kritikus állapotokról”, amely szerinte biztonsági és humanitárius válságot idézhet elő. Felszólította a demokratákat, hogy üljenek vele tárgyalóasztalhoz, mert „a politikusok tétlensége erkölcstelen”.

 

A fal a költségvetési tervezettel van összefüggésben. Amerikaiában jelenleg többszázezer állami alkalmazottat érintő kényszerhelyzet állt elő. Mivel a Kongresszus nem szabadított fel forrásokat a fal megépítésére, Trump nem hagyta jóvá a szövetségi kiadásokról szóló javaslatot, így az állami szféra gyakorlatilag takarékon működik jelenleg Amerikában, vannak olyan közalkalmazottak, akik fizetést sem kapnak, míg nem ér véget a vita.

 

 hirdetes_400x285  

Trump megtehetné, hogy válsághelyzetet hirdet, amivel megkerülhetné a Kongresszust és megkapná a fal megépítéséhez szükséges forrásokat, de ez a lehetőség nagyon széles körben keltene visszatetszést, amit az amerikai elnök láthatóan nem akar megkockáztatni.

 

A demokraták első reakciója Trump bejelentésére nem volt éppen baráti. Nancy Pelosi szerint „a határon várakozó emberek nem jelentenek semmilyen biztonsági fenyegetést, ez emberség kérdése”. Hozzátette, hogy „Trump elnök nem használhatja túszként az amerikai állampolgárokat, véget kell vetnie a krízisnek és fel kell szabadítania a pénzt a kormány finanszírozására”. Persze minden nem azt jelenti, hogy elutasítják Trump javaslatát.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!