Andrej Kiska államfő és elődjei, Rudolf Schuster és Ivan Gašparovič hagyományos újévi ebédjük alkalmával találkoztak a Grassalkovich-palotában. A jelenlegi és az egykori államfők a közelgő államfőválasztásról, valamint az alkotmánybíró-választásról beszéltek. Míg Gašparovič szerint Robert Fico volt kormányfő remek szakember lenne az Alkotmánybíróságon, addig Schuster inkább nem akart nyilatkozni az ügyben.

 

„Nagyon örülök, hogy sikerült megtartanunk ezt a kedves hagyományt. Csak remélni tudom, hogy jövőre az új államfő is meghív minket erre a közös ebédre, hogy együtt beszélgessünk az országunkról és megosszuk egymással a tapasztalatainkat”

 

– mondta Kiska.

 

Az ebéd során olyan aktuális témákról is szót ejtettek, mint az államfőválasztás, illetve az alkotmánybírók kiválasztása.

 hirdetes_810x300  

 

„Különösképpen Gašparovič elnök úr kérdezgetett arról, hogy miként látom a helyzetet az Alkotmánybíróságon. Elismételtem, hogy mind a koalíciós, mind az ellenzéki pártok képviselőivel találkozom, emellett többször elismételtem azt is, hogy nekem csak két feltételem van a jelöltekkel szemben: a szakmaiság és az erkölcsösség”

 

– tette hozzá Kiska.

 

A szakmaiság Gašparovič számára is fontos, de ő még a jellem és a lelkiismeret fontosságát is kiemelte. „Ha nincs jellemed, akkor az a bíróságon is meg fog látszani” – mondta. Ficoval kapcsolatban kiemelte, hogy remek jogász, s minden bizonnyal az Alkotmánybíróságon is remek szakember lenne.

 

Az államfők előételként kacsaterrint ettek narancshabbal és áfonyás zselével, valamint kókusztejes töklevest Főételként szarvashátat, desszertként pedig csokoládétortát fogyasztottak túróhabbal és áfonyával.

 

A palota szakácsainak igyekezete ellenére a menü megválasztása nem sikeredett fényesre. „Sajnálom, hogy az ebéd megválasztása nem lett tökéletes. Vadhúst szolgáltunk fel, de nem tudtam, hogy az egykori államfő urak nem igazán kedvelik ezt a típusú húst” – mondta Kiska, mire Schuster nevetve megjegyezte, hogy „Legalább nem híztunk meg”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!