A Tatra Banka az elmúlt napokban több gyanús e-mailről kapott információkat. A látszólag a bank vagy annak leányvállalata által küldött email egy linket tartalmaz. A feladók arra kérik a levél címzettjét, hogy biztonsági okokból a hivatkozásra kattintva frissítse banki adatait, az úrlapon pedig jelszavakat, bankkártya adatokat kérnek el.

 

A Tatra banka közlése szerint csalók állnak a háttérben, ők sosem kérnék banki adataik frissítését ügyfeleiktől e-mailen keresztül, főleg nem ilyen formában. Ugyanez érvényes az olyan telefonhívásokra, amelyeknél a bank nevében karnak a gyanútlan ügyfelektől kényes adatokat ellopni.

 

A bank arra kéri ügyfeleit, hogy

 

 hirdetes_300x300  

ha valaki nem szúrta ki időben a átverést, és megadta adatait a csalóknak, azonnal vegye fel a kapcsolatot a tatra Banka ügyfélszolgálatával, és kérjék a PID kódjuk (személyes ügyfélazonosító kód) és bankkártyájuk blokkolását.

 

Az ilyen e-maileket hívják az angol halász kifejezésből származtatva phishingnek. Ilyenkor a csalók egy meggyőzőnek tűnő, de valójában csaló e-mail segítségével próbálnak adatokat megszerezni a gyanútlanabb felhasználóktól. Különösen a bankkártya adatok kiadása veszélyes, mert azokat megszerezve a csalók nagyon gyorsan leemelhetik áldozatuk számlájáról a pénzt. Az e-mail mindig sürgős ügyintézésre szólítja fel a címzettet, a feladó e-mailcíme pedig kísértetiesen hasonlít a hivatkozási alapul szolgáló bank valódi e-mailcíméhez. De megfelelő odafigyeléssel pillanatok alatt kiszúrható, hogy csalásról van szó. Nagyon gyakran már a helyesírási hibák és furcsa, szokatlan nyelvezet is nyomravezető lehet.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!