Törvénymódosító javaslatot készít elő a szlovák kormány február 15-ig a megegyezés nélküli Brexit esetére, és felszólítja a parlamentet, hogy a módosításokat gyorsított eljárásban fogadja el – jelentette be Peter Pellegrini (Smer) kormányfő a Brexittel foglalkozó tárcaközi koordinációs munkacsoport ülése után.

 

Pellegrini elmondta, hogy február 15-ig minden szükséges törvénymódosításnak el kell készülnie.

 

„Készen állunk minden eshetőségre és valóban kellő tempóban fogadjuk majd el a törvényeket, amelyek részletesen válaszolnak arra, ami majd történni fog”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott a miniszterelnök. Január 30-án a kormány elfogadja azt az összetett csomagot, ami az élet minden területével foglalkozik majd, amelyre hatással lehet Nagy-Britannia megegyezés nélküli távozása az EU-ból.

 

A szlovák kormányfő kifejtette, hogy minden szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy a Szlovákiában élő, dolgozó, tanuló brit állampolgárok ugyanolyan jogokat élvezhessenek a Brexit után, mint eddig, annak függvényében, hogy Nagy-Britannia milyen jogokat biztosít az ott élő szlovák állampolgárok számára.

 

Mint mondta, kemény Brexit esetén Szlovákia és az Egyesült Királyság között nincs érvényes szerződés például a társadalombiztosításra vonatkozóan, és egyelőre nincs megállapodás az állandó lakhelyeket, házasságokat, örökléseket illetően sem.

 

Pellegrini kiemelte, hogy az Egyesült Királyság Szlovákia hatodik legfontosabb exportcélországa, ahova 4,8 milliárd eurónyi szlovákiai áru kerül eladásra, miközben a szigetországból 1,2-1,3 milliárd euró értékben importál Szlovákia árut. A bruttó nemzeti össztermék 0,5 százaléka érintett tehát a Brexitben, így az ország 500-200 millió eurós bevételtől esne el a megegyezés nélküli Brexit esetén.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!