Görögország a tervek szerint ma szavazott volna Macedónia névváltoztatásának elfogadásáról, amivel lezárulna egy negyedszázados névvita a két ország között – és elhárulna az akadály Macedónia uniós csatlakozása előtt. Úgy tűnik azonban, hogy a szavazás péntekre marad, miután rengeteg képviselő akar felszólalni a témában.

 

Közben a görög főváros utcáin forrong a hangulat. A csütörtöki szavazás idejére 1500 rendőrt mozgósítottak Athénban, mivel tömegtüntetésekre számítanak a macedón névváltoztatás elfogadása ellen. A két ország megállapodását ellenzik többek között a görög kommunisták is.

 

A görög kormányfő, Alekszisz Ciprasz bizalmatlansági indítványt kezdeményezett saját maga ellen, miután koalíciós partnerének egyik tagja, Panosz Kammenosz védelmi miniszter és a Független Görögök párt képviselői elhagyták a parlament üléstermét a megállapodás elleni protestálásként.

 

 hirdetes_810x300  

A háttérben Macedónia esetleges uniós és NATO-tagsága áll. Ha létrejön a görög-macedón megállapodás, elhárul egy negyed százada meglévő akadály az előtt, hogy Macedónia EU és NATO taggá váljon. Oroszország nem nézi jó szemmel a vita megoldását.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!