1918. június 10-én, a hajnali órákban érte utol a végzet az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legerősebb és legújabb csatahajóját, a magyar építésű „Szent István”-t.

 

A legmagyarabb hadihajó a korabeli magyar hajógyártás abszolút csúcsteljesítménye volt. Az Adrián hajózó legerősebb vízi egységként tartják számon, melyet 1915-ben testvérhajói közül utolsónak bocsájtottak vízre, és a lehető legmodernebb technikával szerelték fel, bár számos később végzetesnek bizonyuló tervezési hibával bírt. A Pula közelében, a tengerfenéken fekvő roncs ma hadisírként a vele süllyedt 89 tengerész végső nyughelye.

 

Az első világháborúban meghatározó szerepet betöltő hadihajó, az SMS („Seiner Majestät Schlachtschiff” – „Őfelsége Hadihajója”) Szent István történetéről a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai támogatásával és megbízásából a Digitális Legendárium munkacsoport készített filmet.

 

 hirdetes_300x300  

 

A Digitális Legendárium munkacsoport a történelmi ismeretterjesztés és értékmentés innovatív útját járja: munkájuk során modern eszközökkel jelenítenek meg egy-egy fontos történelmi eseményt.

 

Mostani alkotásuk egy rövidfilm, amely infografikákkal, animációkkal és archív felvételekkel dolgozza fel a Szent István csatahajó történetét 1915 és 1918 között.

 

A témában megjelent korábbi írásunk:

 

Visszajátszuk a történelmet: Az S.M.S. „Szent István“ kálváriája

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!