Nyitókép: Cas.sk

 

Frissítve: 21.12 A Specializált Büntetőbíróság szombaton vizsgálati fogságot rendelt el Basternák László (MKP) korábbi ógyallai polgármester meggyilkolásában állítólag részt vett két személy ellen. Név szerint Roman O. és Vladimír M.-ről van szó, akiket előre eltervelt gyilkosságban való részvétellel gyanúsítanak.

 

A vizsgálati fogság oka, hogy a bíró szerint fennáll a veszélye annak, hogy akadályoznák a nyomozást és megpróbálnák azt meghiúsítani. Az érintettek fellebbezéssel éltek az elrendelt fogsággal kapcsolatban, melyről a Legfelsőbb Bíróság dönt.

 

Roman O. szombaton Besztercebányán, elővezetése során. Kép: webnoviny.sk

 

 hirdetes_810x300  

Az ügyben Alenza Zs. is a gyanúsítottak között van, akit egy másik gyilkosságban, Ján Kuciak meggyilkolásának megrendelésével gyanúsítanak.

 

Csáky Pál, az MKP EP-képviselője szerint Roman Ostružlík volt anno Basternák László (MKP) ellenfele az ógyallai helyi választáson, s Ostružlík a Most-Híd hivatalos jelöltje volt.

 

Csáky közösségi oldalán megjelent bejegyzésében idézte a Speciális Ügyészség jegyzőkönyvét is, mely szerint: „a Most-Híd jelöltje, Ostružlík megígérte Zsuzsovának, hogy az ógyallai városi hivatalban titkárnői vagy asszisztensi hivatalt biztosít neki. Ugyancsak a jegyzőkönyv szerint Zsuzsová legalább két alkalommal részt is vett Ostružlík kampányrendezvényén. S most a rendőrség együtt emel ellenük vádat bérgyilkosságban való közös részvétellel.“

 

Csáky Fb-bejegyzésében visszagondolt a 2010-es emlékekre is.

 

A meggyikolt Basternál László. Kép: archív

Ahogy fogalmaz:

 

„Azokra a mondataira is, amelyeket akkor nem akartunk elhinni neki.

 

Június végén, az MKP Országos Tanácsának ülésén, jókora melegben pozsonyi székházunkban mindenki ingben ült, kivéve őt. Pontosan emlékszem rá, bejött a terembe és odaült mellém. Az üdvözlő szavak után azt mondtam neki: – Laci, hagyd a fenébe ezt a zakót, tedd le, ilyen melegben.

 

– Nem tehetem – mondta. – Golyóálló mellény van rajtam, tudod, mennyire unom már? Nehéz, kényelmetlen…

 

– S mi ez itt, körülötted? – kérdeztem vissza. Arra céloztam, hogy akkor már nyilvános hír volt, hogy rálőttek, előtte festékkel fröcskölték össze a házát.

 

– Meg akarnak félemlíteni – válaszolta. – Mert nem nekik adtam a projektet. Ezek banditák, semmitől nem riadnak vissza.

 

– És kik, kik ők?

 

– Tudod, ez bonyolult… De sajnos a Most-Híd körüli emberek is vannak közöttük.“

 

Az MKP politikusa egy kérdést is megfogalmaz Bastrnák Tibor és Csóka Lajos, a Most-Híd kerületi és járási elnökei felé, miszerint: „ki tette rá a Most-Híd pecsétjét Ostružlík jelölésére? És miért?“

 

Csóka Lajos a napokban az Új Szónak úgy nyilatkozott, hogy Roman Ostružlík valóban a Most-Híd szimpatizánsa volt volt, de még mielőtt sor kerülhetett volna a belépésére a pártba, szétváltak az útjaik, és a 2010-es önkormányzati választásokon már mint független jelölt indult. A 2009-es megyei választásokon Ostružlík a Most-Híd színeiben szerepelt.

 

Újabb gyilkossággal vádolják Zsuzsovát. Az ógyallai szálak is hozzá vezethetnek

 

Amint arról korábban már beszámoltunk, Basternák Lászlót, az MKP polgármesterét és regionális politikusát 2010-ben a saját háza előtt lőtte agyon Štefan Kaluz az esti órákban egyetlen lövéssel, Hubertus márkájú fegyverével.

 

Ezt követően menekülni kezdett, de Basternák fia legálisan tartott Glock típusú fegyverével üldözőbe vette és rálőtt. Kaluzt a lapockáján találta el. Kaluzt elfogták és 25 évet kapott, de társait nem nevezte meg.

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.