A francia törvényhozás alsóháza elfogadta azt a törvénycsomagot, amit a „vandálok” ellen dolgoztak ki a franciaországi sárgamellényes megmozdulások kezdetét követően. A törvény többek között tiltja az arc bárminemű eltakarását a tüntetéséken, és bizonyos személyek nem vehetnek majd részt a nyilvános megmozdulásokon.

 

Ha valaki a törvényt megsértve még elfedi az arcát a tüntetéseken, egy éves börtönbüntetéssel sújtható és 15 ezer eurós bírságot is kaphat. A törvény másik paragrafusa lehetővé teszi, hogy az illetékes rendőri prefektus megtiltsa egyes személyeknek a demonstrációkon való részvételt. Eddig ilyen eltiltást csak bíró szabhatott ki egyénekre. Aki nem tesz eleget az eltiltásnak, 7500 euróra büntethetik.

 

A törvényt a gyülekezési jogot rendszerint teljes mértékben és nagy gyakorisággal kihasználó francia átlagpolgárok ellenérzésekkel fogadták, annak ellenére, hogy Édouard Philippe ígéretet tett, hogy a törvényt csak a legveszélyesebb vandálok ellen fogják alkalmazni. Több francia parlamenti képviselő a polgári és gyülekezési szabadság korlátozásának nevezte a jogszabályt.

 

 hirdetes_300x300  

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!