Nagyjából ezer Ausztriában dolgozó cseh és szlovák támadta meg az osztrák bíróságokon a januártól érvényes, családtámogatásokra vonatkozó indexálási törvényt.

 

A törvény értelmében annak az Ausztriában dolgozó külföldi vendégmunkásnak, akinek gyermeke a származási országban él, és aki utáni családi pótlékot szed, az árszínvonal különbségéhez mérten csökkentik a juttatások nagyságát – alacsonyabb árszínvonal mellett kisebb családi pótlék jár.

 

Az egyedi bírósági pereken kívül az Európai Bizottság is eljárást indított a bécsi kormány ellen a törvény miatt. A Die Presse napilap szerint egy szlovák ápolónő, aki Stájerországban dolgozik és egy 18 éves lánya van, januártól 72 euróval kap kevesebbet, mint korábban.

 

 hirdetes_810x300  

A jelentések szerint immáron közel ezer cseh és szlovák állampolgár fordult az indexálás miatt a bírósághoz, és a beperelték az osztrák államot.

 

Az Európai Bizottság a múlt héten adott két hnapos határidőt az osztrák kormánynak, hogy hivatalos magyarázatot adjon az általa foganatosított törvényre, tekintve, hogy az Ausztriában dolgozó külföldi munkások is ugyanannyi járulékot és adót fizetnek be az osztrák államkasszába, mint az osztrák állampolgárok.

 

Az intézkedés elsősorban az Ausztriában ápolóként dolgozó szlovákiai nőket sújtja, akik  rendszerint kéthetes turnusokban dolgoznak, és osztrák nyugdíjasokról gondoskodnak. A szlovák vendégmunkás ugyanis jóval olcsóbb, mint ha egy osztrák ápolót foglalkoztatna a nyugdíjas családja vagy az adott szociális intézmény.

 

A Presse.at portál becslése szerint a megrövidített juttatások miatt akár a külföldi ápolók 20-30 százaléka is felmondhat.

 

További részletek alábbi írásainkban:

 

Tanulmány: Több mint 23 ezer szlovákiai ápoló dolgozik Ausztriában 840 eurós havi keresetért

 

Már nem hoz olyan sokat a konyhára az idős osztrákok ápolása. A szlovákiai ápolónők hazajönnének

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!