A Fidesz-KDNP társadalmi támogatottságát a decemberi politikai események nem befolyásolták, a kormánypártok népszerűsége a részvételüket biztosra ígérő szimpatizánsok között továbbra is stabilan 50 százalék felett van – derül ki a Nézőpont Intézet 2019 januári, kivételesen nagy, 5000 fős mintán készült személyes kutatásából. Az új év vesztesének a Jobbik bizonyult, mert 250 ezer szavazó elpártolt a bomladozó ellenzéki párt táborából.

 

A Nézőpont Intézet kivételesen nagy, országosan reprezentatív mintán készített, 5000 fő személyes megkérdezésén alapuló kutatása alapján a Fidesz-KDNP-vel szimpatizál a felnőtt társadalom 39 százaléka, s egy most vasárnap tartandó választáson a kormánypártok 54, a Jobbik 13, az MSZP-Párbeszéd szövetség 10, a DK 7, az LMP 5, a Momentum Mozgalom 4, az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom 3-3 százalékot szerezne.

 

A decemberi tüntetések tehát nem ártottak a kormánypártok társadalmi támogatottságának, s nem használtak az ellenzéknek. Jól látszik, hogy a baloldali pártok továbbra sem tudtak új szimpatizánsokat megszólítani, a decemberi tüntetések nem segítették az ellenzéki pártok tábornövelését.

 

 hirdetes_810x300  

A jelenleg Sneider Tamás által vezetett Jobbik is rosszul kezdte a 2019-es esztendőt. A legvalószínűbb listás eredményt tekintve kevesebb mint fél év leforgása alatt 7 százalékponttal csökkent a baloldallal egyre szorosabb kapcsolatot ápoló egykori szélsőjobboldali párt támogatóinak köre. Összességében mintegy 250 ezer szimpatizánst veszített tavaly augusztus óta. A Jobbik ott veszít társadalmi támogatottságából, ahol korábban a legerősebb volt: a fiatal, 18-29 évesek körében 8, a szakmunkás végzettségűek esetében 7 százalékponttal kevesebben szavaznának most vasárnap a pártra, mint 2018 augusztusában. További érdekesség, hogy a községben élők körében is 6 százalékpontot esett a párt.

 

Egy most vasárnap tartott EP-választáson a Fidesz-KDNP pártszövetség szerezné meg a kiosztható mandátumok kétharmadát – számszerűsítve 14-et a 21-ből – az ellenzéki pártok közül három helyet szerezne a Jobbik, kettőt az MSZP-P és egy-egy mandátum jutna a Demokratikus Koalíciónak, valamint a régóta először 5 százalékra visszakúszó LMP-nek. Utóbbi párt esetében továbbra is kérdéses, hogy a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos küszöböt át tudja-e majd lépni májusban.

 

Módszertan

 

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. január 1-27. között készült 5000 fő személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 5000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 1,4 százalék.

 

Körkép.sk/NI sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!