A Most-Híd állásfoglalása szerint a párt „mindent megtesz azért, hogy a parlament megválaszthassa a 18 alkotmánybíró jelöltet”, akik közül a köztársasági elnök kinevezhet majd kilencet.

 

Azzal kapcsolatban, Sárközy Irén most-hidas képviselő szavazatával támogatta Robert Fico exkormányfő alkotmánybírói jelölését az alkotmányjogi bizottság mai ülésén, a vegyespárt úgy nyilatkozott, hogy Sárközy igennel történő szavazása „az egyetlen lehetőség volt” a Fico által benyújtott, 15 éves jogi praxis alátámasztó dokumentumok fényében.

 

Robert Fico kormányfő 14 hónappal kevesebb jogi praxist tudott kétséget kizáróan alátámasztani az alkotmányjogi bizottságnak. Mivel a törvény azt írja, hogy az alkotmánybíró-jelöltnek legalább 15 éves jogi praxissal kell rendelkeznie, Fico a meghallgatásán bírósági határozatokat ígért bizonyítékul. Helyettük először újságcikkeket küldött meg, majd igazolást arról, hogy politológiát tanított két szemeszter erejéig egy egyetemen. A parlament Alkotmányjogi Bizottsága első körben nem tudott dönteni Fico jelölhetőségéről Peter Kresák most-hidas képviselő miatt. Kresák végül lemondott bizottsági tagságáról, helyét Sárközy Irén vette át, aki úgy nyilatkozott, hogy „elvszerűen” fog dönteni. A Bizottság mai ülésén igennel szavazott, így Robert Fico ott lesz azon alkotmánybíró-jelöltek között, akik közül a parlament kiválaszt 18-at.

 

 hirdetes_810x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!