A könyveknek ugyanazok az ellenségei, mint az emberiségnek: a tűz, a nedvesség és az idő- mondta egykor a francia író, Paul Valéry. A turócszentmártoni Szlovák Nemzeti Könyvtárban egy nagy digitalizációs projekt teszi lehetővé, hogy ezektől a veszélyektől megóvják a könyveket és dokumentumokat.

 

„A következő generáció eljöhet, és megnézheti, milyen volt az élet és a kultúra 50 vagy 100 éve” – mondta Marian Baleja, aki tanárként dolgozik.

 

Köszönhetően a Dikda projektnek, amelyet az EU Kohéziós Alapja támogat, több mint 56 millió oldalt rögzítettek egy hatalmas digitális adatbázisban.

 

 hirdetes_810x300  
Kép: euronews.com

 

A projekt koorinátora, Ján Kováčik közölte:

 

„A digitalizáció nagyon megkönnyítette a kulturális örökség megőrzésének folyamatát, mert egyre kevésbé kérik ki a kölcsönzők a fizikai példányokat, mivel már hozzáférnek a könyvek digitális verzióhioz is.”

 

A folyamat azzal kezdődik, hogy a könyveket egy vadonatúj digitalizációs központba szállítják Turócszentmártontól néhány kilométerre.

 

Itt képzett szakértők csapata dolgozza fel a könyveket több lépésen keresztül: tisztítás, vegyi vizsgálatok, restaurálás, ha szükséges, végül a digitalizálás maga. A könyv típusától és állapotától függően a kezelő kézi vagy automata scannert használ.

 

Az egész szlovák kulturális örökség keresztülment ezeken a gépeken, oldalról oldalra.

 

Kép: euronews.com

 

A Szlovák Nemzeti Könyvtár digitalizációs szakértője, Luboš Glončak szerint akár naponta 60 ezer oldalt is rögzíthetnek:

 

„Általában ez 3000 oldalt jelent naponta szkennerenként. 20 szkennerünk van, szóval ha kiszámoljuk, akkor naponta 60 ezer oldal is lehet.”

 

Egy könyv megmentése többet jelent, minthogy digitális másolat készül róla. Azt is jelenti, hogy felismerjük és hatástalanítjuk a mikroorganizmusokat, amelyek károsíthatják az oldalakat.

 

Ez fontos vizsgálatokat jelent, amelyeket a restaurálás előtt végeznek el.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!