A szlovák kormányfő ma a 18 uniós miniszterelnök egyikeként szólalt fel az Unió jövőjéről szóló, EP-képviselők és uniós biztosok részvételével zajló vitában.

 

Pellegrini úgy fogalmazott, hogy megtiszteltetés számára egy olyan nemzetközi intézményben fellépni, mely fél milliárd európait képvisel. Mint elmondta, a harminc évvel ezelőtti uniós belépés Szlovákia számára a demokratizálódás útját, a stabilitást és a szabadságot jelentette.

 

„Visszatértünk oda, ahová mindig is tartoztunk – az európai és a transzatlanti térségbe, az EU-ba és a NATO-ba“ – tette hozzá.

 

 hirdetes_400x285  

Szlovákia uniós tagsága Pellegrini szerint „sikertörtének“, még ha a kezdeti időszak nehéz is volt, és sok strukturális változásokra volt szükség, beleértve a munkanélküliség csökkentését és az intézmények demokratizálódását. Az eredmény Szlovákia schengeni és eurozónás tagsága, mint ahogy tény az is, hogy a legmagasabb GDP növekedéssel rendelkező országok közé tartozunk.

 

Az utóbbi időben több ember érkezik az országba, mint amennyi távozik, tette hozzá.

 

Pellegrini megemlítette Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolását is, mely elmondása szerint jogos reakcióhullámot váltott ki a közvélemény részéről, mely szerinte a szlovák demokrácia fejlettségét bizonyítja. Egyben köszönetet mondott az Unió korrupciót vizsgáló hivatalának (OLAF) a nyomozás során, mint a Szlovákiával szemben kritikus álláspontot megfogalmazó EP-képviselőknek is.

 

A V4-ek jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy továbbra is fennáll a nyugati és keleti országok közti különbség, és a felmerülő vitákat párbeszéddel kell megoldani. Az Európában tapasztalható szociális különbségek szerinte a közös uniós elképzeléseket gyengítik és hozzájárulnak ahhoz is, hogy az emberek a dezinformációk terén keresik a válaszokat kérdéseikre.

 

Az EU jövőjéről szóló vitasorozat 2018 januárjában kezdődött és a májusi EP-választásokig tart.

 

Több EP-képviselő kemény kritikát fogalmazott meg a szlovák kormányfő felé a felszólalása után. Szemére vetették például, hogy a Kuciak-gyilkosság után nem történt teljes felelősségvállalás. Esteban Gonzáles Pons spanyol képviselő furcsállotta Szlovákia Venezuelához való hozzáállását is, melyet szerinte mintha Kuba vagy Oroszország diktált volna.

 

teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!