Nyitókép: news.ava360.com

 

Ma tartotta Vladimir Putin szokásos, évi fórumát az ország lakosságával, Ezen főleg az életszínvonal és a reálbérek csökkenésével kapcsolatban panaszkodott a lakosság. Az államfő „forró vonala“, melyet az országos televíziós csatornák élőben közvetítenek, főleg belpolitikai kérdésekkel foglalkozott.

 

Az elnök kénytelen volt reagálni az egészségügy, a lakáspolitika, vagy a környezetvédelem problémáival kapcsolatos kérdésekre. Mi több, felelősséget vállalt a korrupció elterjedéséért.

 

Putin országos fóruma minden évben nagy figyelmet kap.  Forgatókönyve szigorúan a Kreml elképzelései szerint zajlik. Az elmúlt évekhez képest idén többet kellett foglalkoznia az öt százalékos inflációval, a családok anyagi helyzetével, vagy éppen a kevés munkalehetőséggel, vagy a szemét újrahasznosításának problémájával.

 hirdetes_300x300  

 

Az orosz államfő jelenlétéből adódó öröm közé a szervezők ügyesen belekeverték a tanárok vagy az egészségügyi dolgozók alacsony fizetéséből adódó elégedetlenség kérdését. A stúdióban egy korábbi fegyenc is megjelent, akit több hónap után mentettek fel az állítólagos gazdasági visszaélés vádja alól. Mint elmondta, az orosz biznisz egyre jobban kriminalizálódik.

 

Putin megígérte a lakosságnak a reálbérek emelését, az egészségügy és az oktatásügy fejlesztését, az infláció visszaszorítását és különböző infrastruktúrafejlesztési programokat is. Láthatóan azonban nem minden orosz volt megelégedve a válaszokkal. „Csak egyetlen kérdés: mikor távozik?“ volt olvasható az egyik orosz választópolgár szöveges üzenete.

 

A külpolitikai kérdések ezúttal csak érintve voltak. Putin kritizálta az új ukrán államfő, Volodymyr Zelensky első lépéseit, aki Putin szerint nem akarja oldani Donbas kérdését, és elutasítja a felkelőkkel való tárgyalást. A Wshingtonnal való kapcsolatokat az orosz elnök szerint a Kongresszus és a közelgő amerikai államfőválasztás nehezíti. Putin mindenesetre figyelmeztette az amerikaiakat, hogy erőt vessenek be a Hormuzi-öbölben az ott hajózó olajszállítókkal szembeni támadások után.

 

 

Leginkább azonban belpolitikai kérdések voltak napirenden. Putin szerint a nyugati szankciók miatt Oroszország 2014 óra mintegy 50 milliárd dollár veszteséget könyvelt el, miközben Európa 240 milliárd dollárt veszített. Az orosz elnök szerint nem várható e téren markáns változás.

 

Mint elmondta, a gazdasági szankcióknak pozitív hatása is volt az orosz gazdaságra, a behozatal visszaszorítása ugyanis aktivizálta a belföldi gazdasági ágazatokat, mint a gépipar, energetika, vagy épp a mezőgazdaság.

 

A Huawei körüli nyugati botrány Putin szerint Kínával szembeni gazdasági embargó. „Ugyanezt teszik velünk szemben is“, hangsúlyozta.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!