Nyitókép: webnoviny.sk

 

A Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott és kezet fogott egymással Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető, ezt követően Trump első amerikai elnökként észak-koreai területre lépett.

„Nagy nap ez a világ számára” – jelentette ki Trump a helyszínen újságíróknak. „Hiszem, hogy ez azt jelzi, jogy hajlandó elengedni a szerencsétlen múltat az új jövő érdekében”, tette hozzá az amerikai elnök. Egyúttal bejelentette, hogy meghívja Kim Dzsongunt a Fehér Házba.

 

„Nagy megtiszteltetés volt számomra átlépni a határt”, mondta Trump, aki hozzátette, hogy „nagy a barátság” közte és Kim között.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az észak-koreai vezető újságíróknak reményét fejezte ki, hogy Trump átlépése észak-koreai területre javítani fogja a két ország kapcsolatát.

 

Kim Dzsongun elmondta, hogy „nagyon meglepte őt” Trump tárgyalási ajánlata. A találkozó Trumppal szerinte pozitívan befolyásolhatja a további folyamatokat. Az amerikai elnökkel való kapcsolat szerinte „remek.”

 

Az USA követelései között szerepel, hogy Észak-Korea hagyjon fel atomfegyver-fejlesztési programjával. Ezt követően kerülhet sor a velük szembeni szakciók megszüntetéséről, melyeket az ország atom- és rakétatesztjei miatt vezettek fel. Pchjongjang ezzel szemben a gazdasági szakciók fokozatos felszámolását látná szívesen, cserébe a fegyverleszerelési programért.

 

ČTK/Hirado.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!