Nyitókép: upi.com

 

Az amerikai elnök mégsem ragaszkodik ahhoz, hogy a 2020-as népszámláláskor rákérdezzenek az állampolgárságra is. Ezt ő maga jelentette be a Fehér Házban. (Korábban elnöki rendeletet kívánt aláírni arról, hogy a jövőre tartandó népszámlálás kérdőívén kötelezően szerepelnie kell az állampolgárságra vonatkozó kérdésnek is)

 

Néhány hete a szövetségi legfelsőbb bíróság úgy döntött: a népszámlálási kérdőíven nem szerepelhet az állampolgárságra vonatkozó kérdés.

Egykor nagyon könnyen válaszolhattál ilyen kérdésekre. Volt idő, mikor büszkén jelenthetted ki; az Egyesült Államok állampolgára vagyok. Most vannak, akik próbálnak eltörölni egy nagyon fontos szót, egy nagyon fontos dolgot; az állampolgárságot

 

– magyarázta Trump a Rózsakertben a sajtó képviselőinek.

 hirdetes_300x300  

 

Ugyanakkor hozzátette;

 

„rendkívül fontos, hogy világosan lássuk, az Egyesült Államok lakosságát milyen arányban alkotják amerikai és nem amerikai állampolgárok”.

 

Az állampolgárságra vonatkozó kérdést 1950 óta nem tették fel népszámláláskor. A szövetségi kormányzat, persze más módokon – útlevélkérelmek, vagy társadalombiztosítási kártya iránti kérelmek benyújtásakor – pontos információkat gyűjt az országban élők állampolgárságáról.

 

euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!