Nyitókép: SITA

 

Szlovákia számára Lengyelország nagyon fontos partner, úgy a kölcsönös befektetések, mint az együttműködések terén az energiapiacon és a biztonságpolitika terén.

 

Ugyanakkor több lehetőségünk van annak érdekében, hogy még többet tegyünk, például az úthálózat összeköttetése terén, tájékoztatott Zuzana Čaputová lengyelországi hivatalos látogatásáról saját közösségi oldalán.

 

 hirdetes_300x300  

„Kapcsolataink nem csak gazdasági jellegűek, már csak közös történelmünkből és vallott értékeinkből adódóan sem. Idén 30 éve, hogy demokratikus változások következtek be Európában. A kommunista rezsim alatt nagyon fontos volt a lengyel és a szlovák rendszerellenesek közti kapcsolat. Kölcsönösen segítették egymást a zsarnoksággal és a totalitárius rendszerrel szemben,“

 

– jelentette ki Andrzej Duda államfővel való találkozója után.

 

A szlovák államfő egyúttal megköszönte a lengyeleknek az Ukrajnának tanusított támogatást az ország euro atlanti közeledésében.

 

„Ukrajnak közös, és egyúttal legnagyobb szomszédunk. Az ottani biztonság és stabilitás közös prioritásunk. Személyes célomnak tekintem, hogy segítsem Ukrajna közeledését régióinkhoz. Ezért is tervezem, hogy hamarosan látogatást teszek Kijevben,“

 

tájékoztatott Čaputová.

 

Hogy a  V4-nek nem sikerült helyet szereznie az Uniós legfontosabb pozíció között, Čaputová és Duda szerint sem jó eredmény. „Ez nem jó eredmény, melyet sajnos nem sikerült jobban megjátszani,” jelentette ki a szlovák államfő.

„Ami Szlovákia ambícióit illeti, azt gondolom, hogy Šefčovič befuthat, – ha nem tévedek –  energetia politikáért felelős biztosként úgy mint eddig, esetleg más portfóliót is kaphat,”

 

tette hozzá Čaputová Maroš Šefčoviččal kapcsolatban, aki jelenleg az Európai Bizottság alelnöke és energetikáért felelős uniós biztos.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Zuzana Čaputová

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.