Az ukrán külügyminisztérium az illetékes ukrán hatóságokhoz fordul azzal a kéréssel, hogy adjanak jogi értékelést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a nap folyamán Kárpátalján tett látogatásával kapcsolatban  – tudatta a tárca kedden a honlapján közzétett közleményében.

 

A minisztérium a közleményében kitért arra, hogy előzetes ajánlását figyelmen kívül hagyva Szijjártó Péter kedden látogatást tett a Kárpátalja megyei Beregszászon, ahol számos nyilvános rendezvényen vett részt. A tárca tájékoztatása alapján a kijevi magyar nagykövetségtől kapott hivatalos diplomáciai jegyzék szerint a magyar külügyminisztert Brenzovics László ukrán parlamenti képviselő hívta meg, aki jelöltként indul a vasárnap Ukrajnában sorra kerülő előrehozott parlamenti választáson.

 

Beregszász, 2019. július 16.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter miniszter (j) és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (b) sajtótájékoztatót tart a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskola könyvtárában 2019. július 16-án.
MTI/KKM/Burger Zsolt

 

A tárca rámutatott arra, hogy az ukrajnai parlamenti választásokról szóló törvény 74. cikke ugyanakkor kimondja, hogy tilos a választási kampányban részt vennie külföldieknek és hontalan személyeknek, beleértve olyan nyilvános rendezvényeket, amelyek célja valamely párt vagy a választásokon induló jelölt támogatása.

 hirdetes_810x300  

 

A diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. évi bécsi egyezmény 41. cikke pedig előírja, hogy a diplomáciai kiváltságokat és mentességeket élvezők kötelesek tiszteletben tartani a fogadó állam törvényeit és szabályait, és nem avatkozhatnak be annak belügyeibe – fűzte hozzá az ukrán minisztérium.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!