Nyitókép: MTI

 

A napokban újabb fordulat történt az úzvölgyi katonai temető ügyében, számol be róla a nagyhaboru.blog.hu. Mint írják, a román hatóságok által román katonaként azonosított hősi halottak többségéről kiderült, hogy magyar állampolgárok voltak, s magyar honvéd gyalogezredekben szolgáltak. A blog szerkesztőinek sikerült további adatokat is kideríteniük ezekről a katonákról, s egy szintén románként azonosított orosz katonáról.

 

Korábban egy szakmai tanulmány segítségével már beszámoltak arról, hogy 2019. június 12-én az ONCE, a hadisírok és a háborús emlékművek gondozásáért felelős román hivatal közzétett egy rövid összefoglalót az úzvölgyi temető helyzetét illetően, amely szerint a sírkertben 11 román katona – 8 azonosított és 3 azonosítatlan – került elhantolásra.

 

A kiosztott dokumentum. Forrás: nagyhaboru.blog.hu

 

 hirdetes_300x300  

Az összefoglalóhoz csatolt dokumentumok egyike, a 3. számú mellékletként közzétett áttemetési napló hét románként azonosított katona nevét és adatait tartalmazza. Ezek a következők:

 

Cosma Gheorghe (25. sz.)
Grimu Mihai (46. sz.)
Horcic Mihai (83. sz.)
Lusin Filip (91. sz.)
Morduminechei Gheorghe (105. sz.)
Roman Mihai (126. sz.)
Rotaru Stan (126/bis. sz.)

 

Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka 2019. július 24-én Tusnádfürdőn bejelentette, hogy e katonák közül öt – Grimm Mihály, Harcsik Mihály, Kuzma György, Mordaninecz György és Román Mihály – magyar állampolgár volt; a HM képviselői a tusnádfürdői beszélgetés során a halálukat nyilvántartásba vevő korabeli anyakönyvi bejegyzések fénymásolatát is kiosztották.

 

A blog részletes adatokat közök a halotti anyakönyvekben szereplő öt magyar állampolgárságú katonáról.

 

Forrás: nagyhaboru.blog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.